2017 september 17 - november 05 > Collection BIOMUS / Our Birches, Your Birches

 

”Collection BIOMUS / Our Birches, Your Birches” var ett svenskt Parallellprojekt på den internationella 7:e Moskvabiennalen för Samtidskonst. BIOMUS-projektet genomfördes i samarbete med Biologiska museet K.A. Timiryazev och utgjorde en fri fortsättning på ”Museum Fantasies” 2015. Projektet presenterades i flera av Biologiska museet salar med naturvetenskapliga samlingar och bestod av sju videoverk, en föreläsning om videoanimation samt en workshop.

 

Jag var kurator för projektet och deltog själv i utställningen.
 

Mitt viktigaste bidrag var att skapa konceptet ”Våra björkar och era björkar” och sedan utveckla det tillsammans med Biologiska museets personal. Sju inbjudna svenska konstnärer arbetade med temat i olika digitala tekniker.

Min svartvita björkbild har en liten akvatintetsning som bas och den åtföljde vår pressrelease, vilken slog in med stor kraft i bevakningen av Moskvabiennalen. Flera artiklar i den digitala pressen rankade ”Våra Björkar och era björkar” som ett av de tio mest intressanta bland 69 Parallellprojekt.

 

 

Projektpresentation ”Våra Björkar och era björkar”

"Björkarna i utställningens titel nämns inte av en slump. Björkar växer nästan överallt på norra halvklotet och många folk anser att det är deras symbol. Man tillägnar björken sånger och diktverk, man förbinder den med trosföreställningar och använder den i ritualer. Björken är det mest älskade trädet i Ryssland, hennes symbol.

Konstnärerna som deltar i utställningen delar med sig av sina tankar kring det faktum att naturen inte har några gränser och att den hjälper oss överskrida såväl verkliga som imaginära gränser. Huset på Malaya Gruzinskaya-gatan, där utställningen visas, kan fungera som en metafor för enhet och frånvaron av gränser eftersom det byggdes av en svensk arkitekt i rysk stil. Då, på 1890-talet, tillhörde huset Pyotr Ivanovich Shchukin som var storsamlare av folkkonst från många länder. Nu är där ett biologiskt museum och därmed tillägnat vetenskapen om livet, som i sig är gränslöst."

 

Se vidare: collectionbiomus3.webnode.se/our-birches-your-birches/

 

 

 
 


 

 

 

 

Omnämnanden i rysk press i svensk översättning

 

MOSLENTA   

https://moslenta.ru/kultura/zaoblachnaya-bork.htm

 

”Våra björkar och era björkar”

Var: Biologiska museet K.A. Timiryazev (Malaya Gruzinskaya-gatan 15)

Fyra konstnärer från Ryssland och Sverige förenas av sitt naturintresse. De har olika synsätt och arbetsmetoder, vilket inte har hindrat dem att skapa ett projekt vars grundidé blev den enkla tanken att naturen inte har några politiska gränser, liksom inte heller konsten. I den meningen är hänvisningen till björkar inte oavsiktlig. Trädet är symboliskt för Ryssland men återfinns på båda ländernas territorium.

 

 

KOMMERSANT   

https://www.kommersant.ru/doc/3403546 

 

Collection BIOMUS / Våra björkar och era björkar

En grupp svenska och ryska konstnärer beslutade sig för att utreda den nationella frågan om ”inhemska björkar”. Inspirerade av den fantastiska historien om Biologiska museets arkitektoniska ensemble, byggd av en tysk och en svensk arkitekt i gammelrysk stil, för att hysa Museet för ryska fornföremål, det som på Sovjettiden tvingades lämna plats för ett Naturvetenskapligt museum. Alltså, att ta reda på varför björken, som växer överallt på norra halvklotet och inte erkänner några landgränser, lyckats bli en nationell och till och med nationalistisk symbol för många folk.

 

 

MK.RU

www.mk.ru/culture/2017/09/14/otgoloski-revolyucii-glyuki-i-berezovaya-likhoradka-parallelnaya-programma-moskovskoy-biennale.html

 

Björkfeber (”Våra björkar och era björkar” på Biologiska museet 17 sept - maj 2018)

Björken är en symbol för landet. Nej, inte bara Ryssland. I Sverige älskar man också detta träd, som växer nästan överallt på norra halvklotet. På skärmar utplacerade i museets olika salar, mitt bland de naturvetenskapliga samlingarna, kommer man att visa korta videofilmer och bildspel skapade av svenska konstnärer. Tekniker, stilar och stämningar är väldigt olika, gemensamt är intresset att studera och avbilda naturen.

Tomas Lidén är upphovsman till den fascinerande filmen ”Sveriges trädgård”, om djungeln alldeles invid verandan. Trädgårdsblommorna ser ut som exotiska buskar och bland invånarna känner man med viss förvåning igen skalbaggar, fjärilar och bin. Filmens musik har konstnären själv komponerat. Lars-Göran Yeudakimchikov-Malmquist kommer att visa en elegant minibalett, ”Skuggan”, och dess dans på havets strand. Och av Ulrika Christell förväntas ett verk tillägnat en gammal park och dess hemlighetsfulla invånare.

 
 
 

The Birches in Press Reviews

 

Мослента: Заоблачная Бюрк

Moslenta: Heavenly Björk

moslenta.ru/kultura/zaoblachnaya-bork.htm

 

Коммерсант: Что смотреть на 7-й Московской биеннале современного искусства

Kommersant: What to see at the 7th Moscow Biennale of Contemporary Art

www.kommersant.ru/doc/3403546

 

MKRU: Самые интригующие проекты главного столичного арт-события осени. Отголоски революции, глюки и березовая лихорадка: параллельная программа Московской биеннале.

MKRU: The most intriguing projects of the main Moscow art event this autumn. Echoes of the revolution, glitches and birch fever: The Parallel program of the Moscow Biennale.

www.mk.ru/culture/2017/09/14/otgoloski-revolyucii-glyuki-i-berezovaya-likhoradka-parallelnaya-programma-moskovskoy-biennale.html

 

The Village: Что смотреть на 7-й Московской биеннале современного искусства. Бьорк, «битва инвалидов», японский поп-арт и еще 7 выставок, которые нельзя пропустить.

The Village: What to see at the 7th Moscow Biennale of Contemporary Art. Björk, "The Battle of the Disabled", Japanse pop art and 7 other exhibitions that can not be missed.

www.the-village.ru/village/weekend/weekend-guide/283738-chto-smotret-na-biennale

 

mos.ru: Гид по московской биеннале: как не заблудиться в «Заоблачных лесах»

www.mos.ru/news/item/29562073/

mos.ru: Guide to the Moscow Biennale: How to find your way through Clouds and Forests

www.mos.ru/en/news/item/29562073/

 

RUSSIANART + CULTURE: WHERE NOW? 'REBOOTED' BIENNALE MUST ADAPT TO MOSCOW'S SHIFTING ARTISTIC LANDSCAPE

www.russianartandculture.com/now-rebooted-biennale-must-adapt-moscows-shifting-artistic-landscape/

 

Город Москва: Гид по Московской биеннале: как не заблудиться в «Заоблачных лесах»

Moscow City: Guide to the Moscow Biennale: How to not get lost in "Transcendental Forests"

ok.ru/moscow/topic/67342471061717

 

BusinessTraveller: Москва Биеннальная

Business Traveller: Biennaly Moscow

www.businesstraveller.com.ru/articles/moskva-biennalnaya-/

 
 
 

Våra björkar och era björkar / Our Birches, Your Birches / Наши берёзы, ваши берёзы