2019 november 01 - 17 > Collection BIOMUS / Sekretiki

 

”Collection BIOMUS / Sekretiki” var ett svenskt Parallellprojekt på den 8:e Internationella Moskvabiennalen för Samtidskonst. BIOMUS-projektet genomfördes i samarbete med Biologiska museet K.A. Timiryazev. Konstutställningen visades i en av Biologiska museet salar med naturvetenskapliga samlingar och bestod av ett videoverk och fotoutskrifter.

 

Jag var kurator för projektet och deltog själv i konstutställningen.
 

«Секретики» / Sekretiki är en lek som var vanlig i Sovjetunionen. Det ryska ordet betyder liten hemlighet eller hemlis och syftar på en hemlig skattgömma, nedgrävd under jorden. Lekkamraterna gör varsin skattgömma och sedan letar man efter de andras skatter, gräver upp dem, för att sedan dölja de små föremålen igen. Ingen av de tio svenska konstnärerna som bjöds in att delta kände till leken men såg möjligheterna att göra något av konceptet.

 

Vi gjorde något liknande: gräva en grop, lägga ner saker i en komposition, lägga på en glasskiva, fylla igen med jord och filma ca 10 min av processen. Vi grävde hemma, i vår trädgård, kolonilott eller i en park… under sommaren. Varje komposition var helt fri, den utfördes med en given procedur och presenterades med ett gemensamt videoverk. Tomas Lidén redigerade filmen och komponerade den speciella musik som band samman de tio korta filmerna till ett gemensamt verk.

 

Se vidare: collectionbiomus3.webnode.se/sekretiki/

 

 

 

 

Bildgalleri: Sekretiki

Objekt: 1 - 5 av 5

Video av Collection BIOMUS / Sekretiki, redigering och musik Tomas Lidén.

 

Video av Ulrika Christell, redigering och musik Tomas Lidén.