C o l l e c t i o n   B I O M U S

De senaste tio åren har jag vid sidan om mitt eget bildarbete ägnat mig åt att kurera utställningar med inriktning på Ryssland. Det har blivit sju utställningar med svensk konst i Ryssland och två utställningar med rysk konst i Sverige. Collection BIOMUS var ett stort konstprojekt som pågick från okt 2014 till nov 2019.

Utställningarna gjordes av en grupp svenska konstnärer i samarbete med personalen på Biologiska museet i namn av K.A. Timiryazev i Moskva. Museets personal gav oss fria händer att presentera vilka konstverk vi ville i de gamla lokalerna och glasmontrarna, så länge det berörde museets tema: Biologi, Naturen, Växter och Djur.

Jag drev projektet som kurator och deltog samtidigt på utställningarna med egna installationer av föremål, foton och video. Som kurator utformade jag koncepten och skrev presentationerna, valde konstnärer, organiserade resor och sökte pengar. Mina bilder gestaltade projektens teman på tre affischer.

Totalt gjorde vi tre projekt som ingick i Parallellprogrammet på den internationella Moskva­biennalen för Samtidskonst: ”Collection BIOMUS / Museum Fantasies” 2015, ”Collection BIOMUS / Our Birches, Your Birches” 2017, ”Collection BIOMUS / Sekretiki” 2019.

 

Se vidare presentation:

collectionbiomus3.webnode.se/