2010 - 2013 > Grafiska Sällskapet. Turnéutställning i Ryssland

 

Turnéutställningen "Svenska grafiker" från Grafiska Sällskapet började som ett bidrag till Grafiksalongen ”Ljobitel´ Estampov” på konsthallen Manege i Sankt Petersburg 2010 och slutade i Novosibirsk 2012.

 

Kurator: Ulrika Christell

 

Utställning 1: KG Nilson, Urban Engström, Jöran Österman, Mattias Fagerholm, Chennet Juhlin, Ulrika Christell, Mia Malmlöf, Eva Lindgren, Ulrika Thorén.
Utställning 2: KG Nilson, Urban Engström, Jöran Österman, Mattias Fagerholm, Chennet Juhlin, Ulrika Christell, Lisa Andrén, Lea Ahmed Jussilainen, Cecilia Enberg, Alexandra Kern.

 

Recension i Akademia Novostej, Novosibirsk: https://academ.info/news/culture/15116/

 

Artikel i Grafiknytt Nr 1-2013. Ladda ner ->  grafiknytt_1-2013.pdf (2238111)

 


 

Sankt Petersburg
Grafiska Sällskapets turnéutställ­ning kom till jubileumsåret 2010, som ett improviserat bidrag till Grafiksalongen på Manegen i Sankt Petersburg. Två paket skickades med posten, men efter fyra veckor hade inget kommit fram. De hade visserligen passerat Tullen i Moskva men fastnat på Posten i Sankt Petersburg...
Plan B sattes i verket. Sjutton gamla portföljblad, bilder från tidigare års utgivningar, som lånats från Grafiska Sällskapets lager, hängdes upp på de väggar vi fått oss tilldelade på Mane­gen. Först efter sex veckor fick personalen ut försändelsen som de så småningom körde till Mosk­va.

 

Nizjnij Novgorod
Jag fick idén att ta kontakt med Sveriges ambassad i Moskva och som de just planerade Sverigedagarna i Nizjnij Novgorod i juni passade det att grafiken blev en del av programmet på Kulturcentret Rekord.

 

Tjeboksary
Utställningen i Nizjnij Novgorod blev mycket uppskattad och Tjuvasjskijs Statliga Konstmuseum i Tjeboksary frågade om de fick låna den över som­maren så paketen kördes vidare österut längs med floden Volga.

 

Tjeljabinsk

Inför Sverigedagarna i Tjeljabinsk i Ural visades bilderna på Konstmuseet. Kollektionen omarbetades och några bilder ersattes med nya.

 

Novosibirsk

Ambassaden och Exportrådet reste med ännu ett sverigefrämjande arrangemang till Sibirien där Novosibirsk är centralort. Statliga Konstmuseet visade utställningen i en fin hängning under några månader och den fick recensioner och inslag i lokal-TV. Recensenterna framhävde den skandinaviska strävan efter enkelhet, linjernas fulländning, enkelt och smakfullt.

 

Moskva

Returen gick via Moskva och efter nästan tre år på turné kom alla de grafiska bladen till slut åter till Grafiska Sällskapet i Stockholm.